HOME - foldal - accueil

foglalkoztatók

     Ezek az oldalak főleg a kisgyerekeseknek lehetnek érdekesek - de talán nemcsak :-) A gyerekek legtöbbje szívesen készít ilyen-olyan tárgyi alkotást. Örömmel keresgélnek a színes gyöngyök között, majd fűzik föl fűzérré; élvezettel gyömöszkölik a gyurmát és alakítják addig, míg kikerekedik belőle, amit akarnak, vagy ami sikerül, és sorolhatnám.

De az ilyen foglalkoztató együttléteknek számomra van egy igen fontos másik oldala. Azt vettem észre, hogy alkotás közben a gyerekek különösen is nyitottak tudnak lenni az elképzeléseik, a vágyaik szavakba öntésére, problémáik vagy kérdéseik megfogalmazására. A felnőtteknek kincs ez az időszak. A közös színezések alatti beszélgetések, gyurmázás közbeni nevetgélések... a kapcsolat lehetőségeinek a tárházát jelenti a gyermek és a felnőtt számára... hídépítés lehetősége a világok között.


Alkotó műhely

A következőkben különböző játékos tevékenységekhez kedvet adó oldalakra mutató linkeket találhatsz.

Origámik és papírmakettek

A hajtogatás művészete. Valójában mindig gondban voltunk azzal, hogy a hajtogatáshoz szükséges rajzokat beszerezzük. A következő linkek nem az origami oldalak nyitó lapjára mutatnak, hanem közvetlenül oda, ahonnan a hajtogatáshoz szükséges leírások találhatóak. Nem vagyunk nagy origami művészek, csak időnként kedvet kapunk a hajtogatáshoz - az ajánlott lapokon is könnyen hajtogatható origamik vannak.

Papír kivágós Canon - kicsiknek is, nagyoknak is : nagyon jó!
Kivágható és ragasztható papír-makettek sok-sok érdekesség kicsiknek és nagyoknakSógyurma, gyurmafigurák

A sógyurma az otthon legolcsóbban előállítható gyurma, mely az anyagába kevert színezékkel vagy a kiszárítás után történő lefestéssel színezhető. Az alábbiakban találhattok sógyurma receptet, és ötleteket a formázáshoz.

A sógyurma receptje
És egy másik recept a konyhaweb.hu-ról valamint néhány karácsonyfadísz
Néhány ötlet - haladóbbaknak (provanszál oldal, de a képek mindenhogy érthetőek :-)
Gyöngyfűzés, csomózás, hímzett lapok

Sok türelmet igényel a gyöngyfűzés. A kisebb méretű gyöngyökkel való munka már inkább nagyobbacska gyerekeknek ajánlható. A kisebbek még nehezen fogják meg az apró gyöngyöket, ha mégis nekilátnak, akkor az ő számukra érdemes előre szétválogatni a színeket - és ott kell lenni velük, hogy még mielőtt az esetleges nehézségek hosszú időre kedvüket szegnék, besegíthessünk nekik. Persze a nagyobbak is szeretik a társaságunkat gyöngyfűzés közben - úgyhogy, ha tehetjük, legyünk velük. Vagy akár alkossunk magunk is :-) Amint lesz időm, bemutatom néhány saját találmányunkat is...

Gyöngyfonat - nézz körül!
Karkötőcsomózás fórumról
Hímzett lapok


Színezőket is összegyűjtöttem, de azokat a az Intro-színezők oldalon találhatod meg.top

copyright © Marian